Cum să alegi miere de înaltă calitate? - Besarabian-honey

Cum să alegi miere de înaltă calitate?

Cum să alegi miere de înaltă calitate?

Specialiștii recomandă determinarea calității mierii folosind un creion chimic. Însă astfel se poate determina numai umiditatea mierii și suplimentar acest creion se regăsește foarte rar. Conținutul de umiditate admis nu poate fi mai mare de 24%, dacă este mai mare, mierea începe să fermenteze.

Consumatorul poate determina calitatea mierii numai cu hârtie de turnesol, care practic nu se găsește în Moldova. Un rezultat mai eficient al determinării calității este o analiza în laborator. Însă o astfel de verificare a mierii este costisitoare, o analiză completă ajunge la 200 de euro și chiar mai mult. Un test pentru un singur antibiotic va costa 300 de lei. Fermele mici de albine nu își pot permite o astfel de analiză.

La fel, laboratoarele Moldovei nu dispun de echipamente și specialiști necesari pentru a efectua astfel de analize. Unica ce este posibil, să testeze conținutul de zahăr al mierii.

Însă conținutul de zahăr din mierea cristalizată poate fi verificat fără laborator. O mică cantitate de miere se aplică pe palmă și se freacă. Dacă au mai rămas mici cristale, înseamnă că mierea conține zahăr. Există câteva excepții, de exemplu, mierea de tei. Acest copac produce zahăr din trestie și va fi prezent în miere. Numai analizele de laborator pot determina dacă acest zahăr este din tei sau a fost adăugat de apicultor.

Dacă zaharul este adăugat de apicultor, albinele încep să se îmbolnăvească. Ele sunt tratate cu antibiotice.

Și dacă stupina se află lângă un drum cu trafic intens, în miere se găsesc metale grele. Este inutil să întrebați unde se află stupina, dacă mierea este de proastă calitate, oricum ei nu vor spune adevărul.

Mierea fiecărei stupine este diferită. Dacă stupinele sunt situate la o distanță de cel puțin 5 kilometri una de cealaltă, atunci mierea va avea o compoziție diferită. Mierea, care constă din nectar prelucrat dintr-o singură plantă, nu există în natură. Cu siguranță vor exista impurități de la alte plante sau copaci cu flori. O albină nu poate fi comandată să stea numai pe florile anumitor plante; ele colectează polen și nectar de la orice flori pe care le întâlnește pe parcurs.

Albinele au prins flori galbene – mierea va fi galbenă. În general, culoarea mierii depinde de momentul colectării. Floarea soarelui înflorește – mierea este galbenă, hrișcă – maro. Mierea de grădină este întotdeauna maronie, mierea de salcâm este verzuie. Florile sălbatice – roșu, albastru.

De asemenea, localizarea stupinei afectează dulceața și umiditatea mierii. Dacă stupina se află în câmpie, înseamnă că mierea va pierde în dulceață și va câștiga în umiditate. Dacă mierea este colectată de pe un deal însorit, atunci are mai puțină umiditate și mai multă dulceață.

Un alt indicator este anul recoltării mierii. Niciodată miere din același stupin, dar ani diferiți de colecție nu vor fi la fel ca gust și compoziție. Mierea depinde de începutul înfloririi anumitor copaci și ierburi, în fiecare an ele înfloresc în momente diferite.

Mierea populară de mai, este cea mai săracă în aminoacizi – doar 33. Mierea de tei conține 39 de aminoacizi. Pe lângă aminoacizi, compoziția mierii de înaltă calitate include vitamina B și tot felul de macronutrienți – aur, argint, brom și altele.

Doar mierea cristalizată creează dificultăți în ambalare, în special cantități mari de miere. Pentru a simplifica ambalarea, mierea este „dizolvată” – acesta este un termen profesional, se numește procedura de topire a mierii. Mierea devine fluidă, și își pierde majoritatea proprietăților benefice. Mierea „dizolvată” diferă cu greu de caramel. Mierea topită are o nuanță roșiatică și o transparență excepțională. Unele tipuri de miere din grădină au, de asemenea, o nuanță roșiatică, dar nu are o transparență excepțională, ea are o nuanță perlată.